Farfar Ferdinand Sjöstedt var stolt stenarbetare. Här står han överst i bild i Bonneråd kalkbrott utanför Katrineholm i början på 1920-talet. Farfar bedriv också jordbruk och var den som skapade förutsättningar för fotboll i Värmbols Gymnastik och Idrottsförening. Han upplät mark för den första fotbollsplanen.
Jag är stolt över dig farfar!

När jag under min tid på folkhögskola läste Gustav ”Skå” Jonssons bok ”Det sociala arvet” föll mycket på plats. Han har rätt, tänkte jag, så här ser samhället ut. Men måste det vara så? Skå-Gustav nästa bok, ”Att bryta det sociala arvet” gjorde ännu starkare intryck på mig. Övertygande beskrev han hur viktigt det är för ett samhälle att resurserna är rättvist fördelade; ekonomiskt och socialt. Politik och rättvisa skatter är bra verktyg för att åstadkomma en rimlig fördelning. Petter Stordalen, den norske investeraren och miljökämpen, säger: Skatt är priset vi betalar för civilisation. Det gillar jag. Göran Greider går ett steg längre: Skatter är välfärd och ett fungerande samhälle.

Ord kan skapa insikter och medverka till att bryta det sociala arvet. Då måste orden bli en levande berättelse som uttrycks i en politisk vision.

När ”Ulricehamns vision 2020” presenterades fick den ett stort genomslag. Tre politiska partier skulle på bästa sätt göra tankar om miljö, företagande, småstadsturism, tillväxt, fantasi, kultur, lust och ansvarstagande tillgängliga och tilltande. Vilka verktyg skulle man välja för att nå ut? Jag fick medverka i den uppgiften.

Tillsammans med Mattias Josefsson, i dag oppositionsråd (S) i Ulricehamn, gjorde vi en kommunikationsplan som bland annat innefattade annonser och en populärversion av det kommunala handlingsprogrammet. En del av det material som vi tog fram ser du här till höger.